Verlies en balansVerlies en balans
Verlies moet je zelf dragen maar niet alleen.


Iedereen krijgt in zijn leven te maken met verlies. Dit kan een ingrijpende en soms zelfs traumatische gebeurtenis zijn. Denk aan verlies van een baan, relatie, gezondheid of het verlaten van een thuis(land). Soms is verlies zeer ongrijpbaar, bijvoorbeeld het verlies van een fase in je leven of bepaalde zekerheden. En het meest ingrijpende verlies is wel het verlies van een dierbare door overlijden.

 

Onverwerkte verlieservaringen vanuit het verleden kunnen belemmerend werken bij het welzijn in het heden. We noemen dit unfinished business: onaffe emotionele zaken uit het verleden die in het heden nog steeds een rol spelen. Dit kan zich op allerlei manieren uiten, zoals in onbegrepen lichamelijke en/of geestelijke klachten, gedrag en uitputting. Vaak gaan we als mens liever door met leven dan dat we gevoelens doorleven. Terwijl dit juist nodig is bij het afscheid nemen en verwerken van verlies. Het is belangrijk om jouw gevoelens te voelen en te erkennen.

 

Verlies verwerken doe je niet alleen
De counsellor van macbalans ondersteunt en helpt jou bij het verwerken van het verlies, zodat je de realiteit onder ogen kunt zien. Je durft weer te voelen en leert leven met de ingrijpende verandering zodat je vooruit gaat kijken en verder kunt.

 

Een traject wordt op maat gemaakt en is gericht op jouw hulpvraag. Een traject kan individueel zijn maar is ook geschikt voor families of groepen. Onze manier van werken is multimethodisch, cliëntgericht en gebaseerd op het Verlieskundemodel (H. de Mönnink). Ook kan coaching en counselling met paarden een onderdeel zijn van het traject. Dit is een bewezen zeer effectieve ondersteuning bij het proces van verwerking en afscheid nemen. Hoe dit werkt, wordt uitgelegd bij met paarden in balans.